-
Coșul este gol!
Substantele chimice de curatenie (solutiile concentrate, detergentii, decapanti si dezinfectantii) desi sunt extrem de eficiente, ii pot afecta pe cei care lucreaza cu ele daca nu urmeaza norme minime de protectie.
In functie de gradul de toxicitate, acestea pot afecta ochii, mucoasele si pielea.
Asadar intotdeauna trebuie sa iei masuri de siguranta.
1. Poarta echipament de protectie adecvat
In principiu, alegerea echipamentului de protectie adecvat depinde de agentii de curatare si dezinfectantii folositi. Ordonanta privind substantele periculoase reglementeaza modul in care trebuie identificate produsele de curatare. Dozarea produselor constituie o faza extreme de critica, deoarece aceasta implica lucrul cu produsul concentrat.
Echipamentul de protectie personala depinde de produsele care urmeaza sa fie utilizate.
a. Ochelari de protectie
Ochii trebuie protejati, in special atunci când se lucreaza cu substante periculoase, deoarece chiar si un contact scurt poate duce la deteriorarea ireversibila si orbire.
b. Manusi de protectie
In functie de produsul utilizat, poate fi necesar sa folosesti manusi de protectie. Informatii mai detaliate despre acest lucru pot fi gasite in fisa cu date de securitate, instructiunile de utilizare sau eticheta substantelor chimice.
c. Imbracaminte si incaltaminte de protectie
Când faci curatenie, poarta haine de serviciu (salopeta sau pantaloni lungi, combinati cu camasa sau o jacheta) si incaltaminte de lucru complet inchisa la spate. Acest lucru va protejeaza de vatamarile cauzate de utilajele de curatare grele si ofera o impresie optica buna clientilor (in cazul in care lucrati in domeniul curateniei profesionale).
2. Asigura o buna ventilatie
Atat in timpul prepararii substantelor concentrate cat si in timpul efectuarii curateniei trebuie asigurata o ventilatie buna. Dupa aplicarea substantelor lasa geamurile dechise pana la uscarea suprafetelor curatate.
3. Utilizeaza apa rece
De regula, apa calda (temperatura peste 30 ° C) distruge agentul de curatare si dezinfectantul.
Pe langa asta, dauneaza mâinilor de sub manusile de protectie. Ca urmare a caldurii, porii se deschid astfel incât microorganismele, murdaria si alte materiale pot penetra stratul de piele.
4. Toarna produsul concentrat in apa, nu invers
Din perspectiva sanatatii si sigurantei, este foarte important daca stropii care pot intra in ochi sunt din produsul concentrat (cand se pune apa in Solutia concentrata) sau solutia diluata (cand se pune Solutia in apa). Pe de alta parte este posibil sa se formeze spuma, iar suprafetele sa ramana cu urme dupa uscare.
5. Dozeaza corect solutiile concentrate
Introdu intotdeauna mai intâi apa rece in galeata. Apoi adauga agenti de curatare conform instructiunilor de dozare ale producatorului (de exemplu, cu pahar de masurare sau capac de dozare). Acest lucru previne formarea spumei excesive.
Nu folositi niciodata apa fierbinte, poate provoca reactii nedorite impreuna cu agentii de curatare. Solutiile moderne sunt create pentru utilizare cu apa rece!
6. Utilizeaza ambalajul original
Nu folosi sticle sau ambalaje diverse pentru depozitarea agentilor de curatare. Continutul ar trebui sa se conformeze intotdeauna cu ceea ce scrie pe eticheta produsului. Se reduce riscul de a confunda solutiile sau chiar de ingerare accidentala.
7. Nu amesteca niciodata produse diferite
Ca urmare a amestecarii necontrolate, produsele isi pierd efectul. Anumite componente pot duce la formarea de gaze toxice, de exemplu, când se amesteca acizi (agenti de curatare, decapanti) cu produse clorurate (indepartarea mucegaiului, inalbitor). Gazul de clor rezultat este toxic.
Produsele de curatare pe baza chimica ofera o curatenie exceptionala si sunt recomandate pentru curatarea suprafetelor cu risc de contaminare sau cu trafic intens.
Traducere si adaptare dupa Vermop Professional Cleaning Systems