Stiati ca...? 10 lucruri pe care nu le stiai despre curatenie
Cu totii facem curatenie si ne dorim ca locuinta si biroul sa fie cat mai ingrijite. Chiar ne petrecem aproape doi ani din viata facand doar curatenie.
Dar stim sa facem curatenie asa cum trebuie? De multe ori, din graba sau nestiinta, facem greseli, fie nealegand produsele si materialele potrivite fie nerespectand dozajul.
Asadar, STIATI CA….
- Atunci cand folosesti ziarul ca sa stergi geamul, nu faci decat sa iti ingreunezi munca pe termen lung? Hartia de ziar zgarie geamul, iar praful se va depune in acele zgarieturi, facandu-l din ce in ce mai greu de curatat. De aceea, foloseste lavete din bumbac sau prosoape de hartie si o solutie speciala pentru curatare.
- Atunci cand cureti pardoseala (fie ea din lemn, marmura sau piatra) cu otet, aceasta se pateaza? Otetul este acid, ataca stratul de la suprafata pardoselii, aceasta pierzandu-si stralucirea si favorizand depunerea murdariei. La curatare foloseste detergentul potrivit in functie de tipul pardoselii si un mop din bumbac sau microfibra.
- Cele mai multe bacterii se fixeaza in covor? Ori intram incaltati, ori scapam ceva pe covor, rezultatul e acumularea murdariei. Asadar, doar batutul covorului nu este suficient, caci prin batere iese doar o parte din praf. Si in plus se distruge tesatura. Pentru curatarea covorului si a mochetei, foloseste aspiratorul daca e posibil cu aspirare umeda. Ca detergent foloseste solutii speciale de indepartare a murdariei. Daca scapi lichid pe covor, curata-l imediat cu o laveta umeda si solutie, nu lasa murdaria sa se usuce, caci se va strica covorul. Dupa ce s-a uscat, aspira-l foarte bine.
- Lavetele din microfibra pot fi folosite de pana la 50 de ori, putand fi spalate la masina? In felul acesta putem intretine curatenia pe termen lung, avand in acelasi timp grija si de mediul inconjurator. Daca te gandesti ca oricum in mediu ajung detergentii, atunci foloseste gama de detergenti ECO.
- Cele mai multe bacterii in bucatarie sunt pe buretele de vase? Foloseste un burete de vase de calitate si schimba-l cat mai des.
- Mancarea ramase pe vasele murdare contamineaza? Vasele murdare din chiuveta trebuie spalate imediat, altfel resturile de mancare vor incepe sa se descompuna si vor fi un mediu de cultura pentru bacterii. Si in plus, mancarea intarita se va curata foarte greu. Foloseste detergent speciali pentru curatarea vaselor si a chiuvetei.
- Depunerile de calcar vor deteriora robinetii, masinile de spalat vase, rufe si suprafetele de inox in maxim 1 an fara intretinere adecvata? Ca sa impiedici acest lucru, foloseste doar detartranti speciali, in dozajul recomandat.
- Vaporii care se ridica in momentul cand tragi apa la vasul de toaleta, persista in aer pana la 48 de ore? De aceea ai grija sa inchizi capacul toaletei inainte de a trage apa. Studiul apartine cercetatorilor de la Universitatea americana din Arizona. Acestia sustin ca microbii patogeni de pe scaunul toaletei se vor raspandi pe o suprafata de 2,5 mp si pot pluti in aer timp de doua ore. Ai totodata grija ca toaleta sa fie foarte curata si dezinfectata periodic. Pe piata sunt acum o multime de detergenti, alege exact ceea ce e nevoie si ceea ce e potrivit pentru tipul suprafetei.
- In lenjeria de pat se aduna bacterii si acarieni care pot provoca alergii? Schimba lenjeria o data pe saptamana. Spala lenjeria la minim 60 de grade folosind detergent si balsam pentru dezinfectare si improspatare.
- Nerespectarea dozajelor la solutiile folosite nu garanteaza cresterea puterii de curatare? Chiar mai rau, reduce eficienta solutiei. Punand mai multa solutie, creste cantitatea de spuma si va fi foarte greu de curatat, intrand in tesatura sau in suprafata curatata. In felul acesta se va usca foarte greu si suprafetele se vor distruge in timp.
Asadar, now you know!
Spor la curatenie!
Sursa photo: https://pixabay.com/